مدينه سرزمين مساجد

يثرب اولين پايتخت اسلام كه پس ازهجرت تاريخ ساز پيامبربه مدينه تغييرنام يافت شهري با شبهاي روشن وبا مساجد بي شمارش كه هريك بر مبنا رويدادي بنا گرديده اند.و من مسافري در نوسان ميان حال و گذشته .
سفر شبانه من در مدينه از مسجد شجره كه یکی ازميقات ونقطه آغازین حرم است آغاز شد مكاني كه حجاج در آخريين روزاقامت در مدينه در آنجا محرم مي شوند وراهي زيارت خانه خداميگردند مسجدي پر هياهووشلوغ در طول روزوزيبا وآرام در انتهاي شب با معماري متفاوت و تلفيق زيباي از سبزي گياهان و سفيدي ديوارهاي غرق در نور






مسجد قبا مسجدي پرابهت و پر فضيلت كه ملقب به اولين مسجدجهان اسلام است در مكاني به همين نام كه در هنگام ساخت آن پيامبر شخصاً خشت‌ها آنرا به دوش می‌کشیدوهنگام تغييرقبله خود محراب جدید آن را به سوی کعبه ساخت. پیامبر پس از سکونت در مدینه نیزهر هفته،گاه روزهاى شنبه و گاه دوشنبه گاه سواره و گاه پیاده به آنجا می‌رفت و در آن نماز می‌خواند. او همواره بر فضیلت و شرافت این مسجد تأکید می‌کرد آن حضرت درباره نماز خواندن در مسجد قبا فرمود: «كسى كه خود را در خانه‏اش تطهير كند،آنگاه به مسجد قبا در آيد و دو ركعت نماز بخواند،ثواب يك عمره را برده است.»

بنا به نقل روايات بسيار،مسجد قبا مصداق آيه‏ 108 و 109 سوره توبه مى‏باشد.اين آيه اشاره به اين نكته‏كه اين مسجد از روز نخست بر پايه تقوا ساخته شده و لذا سزاوار است تا رسول خدا نه در مسجد ضراركه در اين مسجد نماز بگزارد.به دليل نزول همين آيه در شان مسجد قبا،در آن زمان مسجد قبا را به نام‏«مسجد التقوى‏»مى‏شناختند.

مسجد ضراركه آن هم در قبا بوده و اساس آن بر پايه نفاق ساخته شد.وپیامبر(ص) دستور دادند که مسلمانان مسجد مزبور را آتش بزنند، و بقایای آن را نیز ویران کنند.

چاه اريس چاه مزبور را به نام‏«بئر اريس‏»،«بئر خاتم‏»و«بئر النبى‏»هم مى‏نامند محل آن در غرب مسجد قبا بوده، آب شور آن با آب دهان مبارك رسول الله گوارا گرديده محل افتادن خاتم رسول خدادر زمان عثمان و توسط وى در آن چاه است كه هرچه جستند آن را نیافتند.





ولي اكنون نه نشاني از محل چاه وجود دارد و نه اشارهاي به آن به اميد روزي كه اين قوم بتوانند تفاوت ميان تاريخ و اماكن تاريخي با اعتقادات را درك كنند.

مساجد سبعه يا مساجد هفتگانه.

شهرت هفت مسجد در شمال غربى مدينه در دامنه و بالاى كوه سلع در منطقه غزوه خندق (احزاب). اين مساجد را به يادبود افرادى كه در آن جا در سنگر بوده اند و يا نماز خوانده اند ساختند. از اين ميان شش مسجد فتح (احزاب)، مسجد على، مسجد فاطمه، مسجد سلمان، مسجد ابوبكر، مسجد عمر (يعنى مساجد سته) در اين منطقه مشخص اند و هفتمين مسجد را برخى مسجد عثمان مى دانند (كه تخريب شده) و بعضى مسجد ذوقبلتين








مسجد ذوقبلتين

مسجدي كه پيامبر بسوي دوقبله نماز گزارد .پيامبرهمواره از خداوند مى خواستند تا مسلمانان را از سرزنش يهود در پيروى از قبله آنان يعنى بيت المقدس برهاند. رسول خدا صلى الله عليه وآله هرگاه به نماز مى ايستادند، منتظر بود تا خداوند دعاى ايشان را مستجاب كند.به روايتى روز دوشنبه نيمه ماه رجب در شانزدهم يا هفدهمين ماه از هجرت ، ميان نماز ظهر، آيات تغيير قبله بر پيامبر صلى الله عليه وآله نازل شد: قد نرى تقلب وجهك فى السماء فلنولينك قبلة ترضاها فول وجهك شطر المسجد الحرام ،...آن حضرت هنگام نزول اين آيات ، در حالى كه دو ركعت از نماز ظهر را اقامه فرموده بودند، به صورت نيم دايره اى برگشته و رو به سمت جنوب نمودند.با اين چرخش 160 درجه اى ، مردان در مكان زنان يعنى صفوف عقب و زنان در مكان مردان يعنى در صفوف جلو واقع شدند و همراه رسول خدا صلى الله عليه وآله دو ركعت نماز باقى مانده را به سوى مسجد الحرام اقامه كردند.



هیچ نظری موجود نیست: